MARX İSTANBUL’DA

MARX’IN ZAMAN YOLCULUĞU: MARX İSTANBUL’DA!

Karl Marx evinize konuk oluyor!

Howard Zinn’in kaleme aldığı, Prof. Dr. Semih Çelenk tarafından uyarlanıp sahneye konan “Marx İstanbul’da” tiyatro oyunu, sahneden canlı olarak evlerinize konuk oluyor.

Biletlerin Biletix’ten alınabileceği oyun sahneden canlı olarak 28 Mart 2021 Pazar günü saat 20.00’de izlenebilecek.

70 dk. Tek perde...

Özgün Metin: Marx in Soho / Howard Zinn
Uyarlayan ve Yöneten: Semih Çelenk
Oynayan: Hamit Demir

Özgün Metin Çevirisi: Özüm Özgülgen
Yönetmen Yardımcısı: Reyhan Yücel
Yapım Koordinatörü: Dilek Keleş
Kostüm Tasarımı ve Uygulama: Tiyatroevi
Işık: Emrah Sürücü

ŞİMDİ BİLET SATIN ALIN

Oyunu uyarlayan ve yöneten Prof. Dr. Semih Çelenk “biz Karl Marx’ı Türkiye’ye getirip İstiklal Caddesi’nde insanlarla buluştururken, dünyada pandemi yoktu. Şimdi durum değişti. Bir yandan dünyayı kasıp kavuran pandemi, bir yandan golabal bir ekonomik kriz, bir yandan da para ve paranın işleyişi çok farklı sonuçlar doğurmaya başladı. Marx’ın temel izleğinden çıkmadan tüm bu koşullara uygun güncel söylemler de var oyunumuzda. Yani pandemi gerçekliğinden bitcoin parasına kadar bir çok güncel konuya da değiniyoruz oyunda” dedi.

Tek kişilik oyunda Marx’ı canlandıran Hamit Demir, bu şartlar altında yüz yüze oyun oynamanın ve az sayıda seyirciyle bunun ekonomik olarak yükünü kaldırabilmenin çok zor olduğunu söylüyor. “Tiyatrolar bu darboğazdan çıkmak için farklı yöntemler deniyor... biz de "Marx İstanbul’da" oyunumuzu 28 Mart günü saat 20:00’de eşzamanlı olarak sahneden canlı oynuyor ve dünyanın dört bir yanında izleyicilere naklen iletiyor olacağız... Dayanışma ile bugünleri atlatacağız...” dedi.

OYUN ÖZETİ:

Karl Marx. Dünyanın tarihine yön vermiş en önemli tarihsel kimliklerinden ve fikirleri üzerinden en çok tartışılan karakterlerinden biri.

Marx, ölümünden sonra kendisi hakkında yapılan spekülasyonları ve yanlış anlamaları düzeltmek için kısa bir süreliğine de olsa bu dünyaya geri dönmek üzere dilekçe verir.

Öte dünya bürokrasisi tarafından yanlış anlaşılan dilekçesi nedeniyle ölmeden önce yaşadığı yer olan Londra Soho yerine İstanbul Beyoğlu’nda aynı adlı bir eğlence mekanına gönderilir.

Kısıtlı bir zaman içinde derdini anlatmak isteyen Marx’ın önüne trafikten, zabıtalara kadar birçok engel çıkar. Ama o yine de kendini doğru anlatmaya ve geldiği zamanı doğru yorumlamaya hatta değişimin işaret fişeğini yakmaya kararlıdır.

Marx kendisine tanınan zaman içinde İstiklal Caddesi’nde görevini yerine getirmeye çalışır. Oyunun finalinde, bütün zamanlar için geçerli bir formül gösterir: Çıbanlarınız varmış gibi davranın. Rahatsız oluyorsanız, oturmayın, ayağa kalkın…